Косовски завет

Вратио се из државе благостања и уложио у дедовину

Денис Опреан вратио се пре седам година из Шведске у Србију, тачније у  Јанков Мост, родно место својих предака. Ово насеље код Зрењанина припада Средњебанатском округу, данас има 530 становника, а име је добило по хероју српско-турских ратова, великом Сибињанин Јанку.

Денис, иначе рођен у Шведској где је одрастао и школовао се, у једном тренутку свог живота одлучује да се врати на имање својих предака и ту, по његовим речима, ради оно што га испуњава. Свестан да не долази у благостање, предност даје љубави према пољопривреди, заједно са својом породицом формира газдинство које је за кратко време успео да прошири и осавремени, како некретнином коју је придодао, тако и капацитетом у механизацији и стоци.

Поред сточарства, односно узгојем бикова и оваца, Денис се бави и обрадом земље. Са својом вредном породицом обрађује 36 хектара земљишта.

Овај млади човек добар је пример свима нама који се двоумимо да ли да започнемо нешто ново, нешто своје. Упркос проблемима и изазовима које помиње и несигурних приноса на годишњем нивоу, наш саговорник Денис Опреан каже да је било вредно ризика јер зна да је то рецепт како замишља своју будућност.

Није прихватио посао у иностранству који би му осигурао финансијски стабилну будућност, него је своју енергију и новац уложио у оно што је бит ствари, посао који воли и породица која од тог посла пристојно живи – баш ту где су јој и корени.

(Текст и фотографије: Велибор Витаз, правник)

Друштвене мреже:

Прочитајте још:

Породица на испиту

„Породицу сматрам основом људске заједнице  и незамењивом за духовни развој човека. У