Косовски завет

Пут Србије одређиваће став према Косовском завету, Русији и српској саборности

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић уручио је игуману манастира Хиландар архимандриту Методијује одлуку Скупштине општине о предаји у власништво 70 хектара земљишта на Златибору у циљу формирања образовног и духовног центра за васпитавање наших младих у духу православља.

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић уручио је игуману манастира Хиландар архимандриту Методијује одлуку Скупштине општине о предаји у власништво 70 хектара земљишта на Златибору у циљу формирања образовног и духовног центра за васпитавање наших младих у духу православља.

„У разговору са Златиборцима приликом посете Хиландару, архимандрит Методије је предложио да се на Златибору оформи један едукативни центар са смештајним и спортским садржајима и да на тај начин саберемо српски народ, нашу децу. Одлука да ово земљиште доделимо манастиру Хиландар је једна од најважнијих које смо донели у неколико последњих деценија, јер је то пројекат који нема временско ограничење и под наџором наше браће са Хиландара може да траје вековима, нагласио је председник општине Стаматовић.

 

Том приликом Стаматовић је рекао да ће пут Србије у будућности одређивати три теме – Косовски завет, став према Русији и српска саборност.

Општина Чајетина је, као мала самоуправа, на сва три ова поља учинили колико је могла и уверен сам да ћемо тако радити и у будућности. Заједно са братством манастира Хиландар помажемо децу са Косова и Метохије и децу из Хрватске која тешко живе у енклавама, тако што их шаљемо на море или их угошћујемо код нас на Златибору. Једина смо локална самоуправа која има Канцеларију за сарадњу са Руском Федерацијом. На плану саборности смо сви дали велики допринос – грађани општине Чајетина, чланови Општинског већа, одборници, инвеститори – и овом одлуком да земљиште доделимо Хиландару смо показали своју решеност да останемо на светосавском путу.

Архимандрит Методије је нагласио да се на Хиландару чувају повеље древних царева, од Алексеја Трећег Комнина, преко наших светих Немањића, до повеља руских царева, молдавских владара и других, а међу њима ће се од сада равноправно налазити и ова коју су добили на Златибору.

Потрудићемо се да овом дарованом земљишту дамо највећи смисао, и духовни и национални, истакао је игуман Хиландара.

Поводом недавног обележавања седам векова од смрти светог краља Милутина, великог ктитора манастира Хиландар, Сабор манастира Хиландар је одлучио да изда само 10 златника са ликом краља Милутина и да их додељујемо онима које препознајемо да настављају дело светог краља Милутина и осталих ктитора Хиландара и зато смо одлучили да један од добитника златника буде и општина Чајетина, закључио је архимандрит Методије.

Друштвене мреже:

Прочитајте још:

Теслина необјављена писма Србима

Михајло Пупин пише у својој аутобиографији: Ако ми узимају моје српске вредности, то је исто као да хоће да ме убију. Моје српске вредности су – моје родно место, моја мајка, мој српски језик и моја српска православна црква…