Косовски завет

Бранимо отаџбину од државе

Једно од највећих окупљања патриотских снага Србије у претходних неколико деценија, одржано је у Београду на дан погрома над српским народом на Косову и Метохији пре 19 година, а дан пред преговоре Београда и Приштине у Охриду уз посредовање представника Европске уније и будно око представника САД. Сви окупљени, како представници политичких странака и покрета, тако и присутни грађани, изнели су три основна захтева – да се одбаци француско-немачки (ЕУ) план за нормализацију односа Београда и Приштине, да Вучић поднесе оставку и да се што пре распишу ванредни парламентарни избори.

     

Скуп је почео окупљањем испред Храма светог Саве, да би се, уз пратњу патриотски песама о Косову, грађани упутили ка импровизованој бини испред споменика светом цару Николају Другом, а у непосредној близини Председништва Србије. Један за другим своје ставове су износиле нестраначке и страначке личности које су заједнички подвлачили чињеницу да је Косово и Метохија неотуђиви и саставни део Србије и да се то не може променити никаквим преговорима у име граћана Србије који им, узгред, за то и нису дали овлашћење.

Председница Српске странеке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски је изјавила да “народ неће одступити ни корак, да је то сада наша борба. Хоћу да вам кажем да је талас који смо покренули незаустављив, да немамо више права да одустанемо и да пред претњама нећемо да узмакнемо”.

Војислав Михаиловић, председник Покрета обнове краљевине Србије, је поручио “да Вучић мора да оде, да поднесе оставку и да распише ванредне изборе”

Председник странке Српски покрет Двери Бошко Обрадовић је нагласио да “Београд поново личи на српску престоницу тако што је поново пронашао своју косовску душу… Ко је овластио Александра Вучића да прихвата и примењује споразум о признању лажне државе Косово. Народ му није дао сагласност”.

Председник Новог ДСС-а Милош Јовановић је рекао да је “Вучић изашао и рекао да је спреман да прихвати такав концепт и да ради на његовој имплементацији. Неће моћи Вучићу! Изнели смо захтев – одбиј споразум у целини. Да је могао и смео већ би одбацио европски предлог о Косову”

Окупљеним грађанима су се обратили и професор Филозофског факултета у Београду Милош Ковић, продекан Универзитета у Београду Ратко Ристић и професор Медицинског факултета у Приштини Александар Ћорац. Такође, у току дана митрополит Јоаникије је изјавио да је неприхватљив француско-немачки план за КиМ јер се у њему Косово третира као независна држава, то се може тумачити и као званични став СПЦ-а.

                 

 

Друштвене мреже:

Прочитајте још:

Представљено Удружење „Косовски завет“ у Прес центру УНС-a

Путем видео линка, окупљенима на представљању Удружења „Косовски завет“ се обратила и млада Српкиња из Чикага (САД) Катарина Ристић, која је успела да промени наставни програм у округу Чикага у коме су Срби били означени као главни кривци за сукобе у Босни.