Косовски завет

Представљено Удружење „Косовски завет“ у Прес центру УНС-a

Путем видео линка, окупљенима на представљању Удружења „Косовски завет“ се обратила и млада Српкиња из Чикага (САД) Катарина Ристић, која је успела да промени наставни програм у округу Чикага у коме су Срби били означени као главни кривци за сукобе у Босни.

Удружење за неговање духовних и традиционалних вредности „Косовски завет“ представило је циљеве свог оснивања и будућег рада и, како је рекла оснивач Удружења Смиљана Милисављевић, „то је још један покушај да се у српски народ врате праве вредности кроз очување богате духовне и културне баштине, неговање богате традиције и историје,  промовисање невидљивих хероја и организовање културних и хуманитарних догађаја“.

„На медијско тровање тамом, ми ћемо лечити светлошћу“, нагласила је Милисављевић, додајући да су родољуби данас у запећку и као да постоји агенда да се оно најбоље у српском народу умртви и да се истовремено девалвирају праве вредности.

Александра Нинковић Ташић, председница Научно-истраживачког друштва „Михајло Пупин“ је поздрављајући оснивање једног оваквог удружења рекла да је Михајло Пупин у својој аутобиографији рекао да „Ако ми узимају моје српске вредности то је исто као да хоће да ме убију, а моје српске вредности су моје родно место, моја мајка, мој српски језик и моја српска православна црква“. Она је нагласила да су сви највећи српски научници управо наглашавали те српске корене, Пупин са нашег блата, Тесла са нашег камења, и да су заувек остали часни и честити људи. „Управо вредности за које ће се ово новоосновано удружење борити су биле лучоноше наших звездобројаца“ подвукла је Нинковић Ташић.

„Све што видимо очима, управо је Бог дао људима да бисмо га прослављали“ започео је своје излагање протојереј-ставрофор др Александар Средојевић, свештеник у пензији при Храму светог Архангела Гаврила у Београду. Он је додао да када читамо завршетак јеванђеља по Матеју у коме се наводе речи Господа Исуса Христоса „Идите у свет и научите све народе, у име Оца, Сина и Светога духа. И небојте се, ја сам са вама до свршетка света“ морамо да се сетимо да смо ми Срби уведени у хришћанство преко светих Ћирила и Методија а посебно у време светог Саве. Прота Александар је подсетио да је српски народ кроз векове највише ценио своју слободу и да, почевши од цара Душана, преко светог кнеза Лазара, славних Немањића, до Карађорђа и јунака који су пре 23 године бранили свето Косово и Метохију, не престаје борба за очување духовних вредности које вековима красе српски народ.

Командант 53 граничног батаљона током одбране Србије и светог Косова и Метохије за време агресије на СР Југославију, пуковник у пензији Душко Шљиванчанин, је рекао да је то била најпоноснија дужност коју је у својој војничкој каријери обављао. „Тих дана, кад год бих се осећао нелагодно или нервозно, навраћао бих до манастира Високи Дечани, одакле бих излазио пун неког новог самопоуздања“ истакао је пуковник Шљиванчанин. „Једина институција која окупља наш напаћени српски народ јесте Српска православна црква. Сећамо се 1999. године када се са Косова и Метохије повукла српска војска, када су поклани Срби у рејону Пећи и Бијелог Поља, једино их је онако јадне, распаднуте сакупљао благопочивши митрополит Амфилохије. И због тога су тако интензивни напади на српску цркву и наш српски народ“ закључио је Шљиванчанин.

Путем видео линка, окупљенима на представљању Удружења „Косовски завет“ се обратила и млада Српкиња из Чикага (САД) Катарина Ристић која је јавности постала позната када је пре неколико година успела да промени наставни програм у округу Чикага по коме су ученици учили о дешавањима током сукоба у Босни у коме су Срби били означени као главни кривци за те сукобе. „Родитељи су ми рођени у Босни и Херцеговини и преко програма УН за избеглице су 1996. године дошли у Америку. Још у најмлашим данима сам похађала предшколски програм и била сам члан фоклорне групе у нашој српској цркви. Ту и од својих родитеља сам научила највише о српској историји и о вредностима нашег народа“ нагласила је Ристић. Управо то ју је инспирисало да почетком ове године оснује Српско-америчку студентску организацију (САСО) која ће се, како је рекла, залагати да повеже студенте српског порекла широм Сједињених Држава а касније и са студентским организацијама у Србији и широм света, кроз промовисање српске историје и традиције. Као други важан циљ је навела веће присуство и препознатљивост студената српског порекла у локалним срединама у којима живе и студирају.

Комплетно представљање Удружења „Косовски завет“ можете видети на линку UNS:

https://presscentar.uns.org.rs/video/4614/video-snimak-predstavljanja-udruzenja-za-negovanje-duhovnih-i-tradicionalnih-vrednosti-kosovski-zavet.html

ili na YouTube:

YouTube: Predstavljanje Udruženja za negovanje duhovnih i tradicionalnih vrednosti „Kosovski zavet“

Друштвене мреже:

Прочитајте још:

Породица на испиту

„Породицу сматрам основом људске заједнице  и незамењивом за духовни развој човека. У