Косовски завет

Има вредност а нема цену

Студенти зову на протест

У Београду је испред Филозофског факултета, 7. марта одржан први студентски протест под називом „Не дамо Косово и Метохију – не дамо светиње”против прихватања француско-немачког плана за КИМ. Студенти су на том протесту јасно поручили: „Ово је први иницијални скуп који треба да пробуди студентску заједницу да почне да се бави друштвеним и националним темама широм Србије.  Окупили смо се да бранимо најсветије што имамо наш идентитет и нашу бит, ако то изгубимо изгубили смо себе. Овде смо као студенти јер то је наше идентитетско питање, образовање без идентитета створиће од нас дрво без корена које ће се сушити, зато је наше позвање да бранимо своје. Данас бранимо и нашу академску честитост, ако хоћемо сутра да будемо интелигенција ове државе, ми морамо ову државу да чувамо. У пракси да докажемо да све оно што свако од нас учи на свом факултету је спреман да стане и да брани по сваку цену. То  је наша мера и оцена. Ми данас бранимо Косово и Метохију најпре од наше власти, српске власти која није дорасла тренутку. Бранимо Устав и међународно право, бранимо српски језик, традицију и културу. Чувамо: Грачаницу, Дечане, Љевишку, Пећку Патријаршију која је сачувала наш народ – ако то изгубимо џабе нам све књиге које смо прочитали и испити које смо положили. На крају, какви смо ми то студенти, какве смо колеге ако наше колеге и колегинице из Косовске Митровице оставимо на милост и немилост шиптарским терористима који из дана у дан пуцају, рањавају и убијају српску децу широм Косова и Меохије? Ако наша власт тргује Косовом и Метохијом она је трговала нама. Десанка Максимовић је једном приликом рекла да не можемо ми арчити ову земљу како је нама воља него по идеалима оних који су за ову земљу страдали, а страдали су управо косовко-метохијски јунаци.

Шта је оно што у (данашње време), када је готово све могуће купити новцем, има вредност али нема своју цену? Шта је оно што не може стати ни у буђеларе, ни у нове станове, ни у аутомобиле, ни у све оно што је смислио неко пре само пар година за нас? То је слобода, достојанство, наша породица, традиција, земља, наш дом – то је наша духовна вртикала. Ко је тај који себи даје за право да процени нашу слободу на неколко фабрика, парче асфалта и путовање без таксе? Ко је тај који хоће да прода све наше за туђе ништа? Ко је тај који жели да прекине нашу духовну вертикалу? Који део свог тела треба да продамо да бисмо имали две паштете више на трпези јер су нас они на толико проценили? Кажу да никад неће пристати на међусобно признање, а само пре седам дана су пристали да признају: пасоше, дипломе, личне карте, таблице. Даље кажу, да никад неће пристати на тзв. Косово у Уједињеним нацијама, а договорили су да се Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији. Судећи по историји држава се може бити и без чланства у Уједињеним нацијама, све и да наводно Косово никад не уђе у УН. Примера ради Швајцарска је била држава вековима па је тек 2002. године, постала стална чланица УН-а.

Господо из власти, нисте добили легитимитет на изборима да кршите Устав. Нећемо дозволити одузимање нашег суверенитета јер није у питању само губитак 15% или 17% територије, овај план значи отимање 100% суверенитета Србије. Ми смо криви што је у Србији постало нормално да јавни функционери уопште разматрају потписивање овако срамног споразума који је антиуставни и антидржавни акт. Наш захтев је моментални прекид преговора о француско-немачком плану за Косово и Метохију, о ултиматиму се не преговара”, поручили су студенти Универзитета у Београду.

Студенти су потом прошетали до РТС-а где су такође, јасно поручили да издаја неће проћи. На протесту је било више хиљада студената, професора и грађана Србије. Певане су косовске песме, скандирано је против издаје и капитулације. Наредни скуп заказан је за уторак 14. март у исто време и на истом месту. Удружење „Косовски завет” позива све грађане да помогну студентима у одбрани Србије. Придружите се. Догодине у Призрену!!!

                                     

Друштвене мреже:

Прочитајте још: