Косовски завет

Александра Нинковић Ташић

Теслина необјављена писма Србима

Михајло Пупин пише у својој аутобиографији: Ако ми узимају моје српске вредности, то је исто као да хоће да ме убију. Моје српске вредности су – моје родно место, моја мајка, мој српски језик и моја српска православна црква...

(извод из обраћања на представљању Удружења „Косовски завет“)

„Михајло Пупин пише у својој аутобиографији: Ако ми узимају моје српске вредности, то је исто као да хоће да ме убију. Моје српске вредности су – моје родно место, моја мајка, мој српски језик и моја српска православна црква…

Каже тј. пише Никола Тесла: ”Мајка ме је васпитавала истим речима које је мајка Јевросима говорила свом сину Краљевићу Марку:

Немој сине ти судити криво,
ни по бабу ни по стричевима,
већ по правди Бога истинога.
Боље ти је изгубити главу,
него своју огрешити душу.”

„Ове традиционалне вредности за које се и ви борите биле су лучоноше и наших звездобројаца. Пупин је у тадашњој Краљевској академији наука основао Фонд за помоћ младима. Он је навео градове на Косову и рекао је: „Дајем новац њима ако буду најбољи у српском језику. Ко воли гусле, ко воли историју свог народа, ја ћи им дати новац“. И давао је годинама. Дао је 30 хиљада школских стипендија.

Постоји један чланак и ја преводим и плачем, преводим и плачем, и зашто није у буквару: Први који се јавља после стрељања ђака у Крагујевцу је Никола Тесла из Америке: „Деца су се ухватила за руке. Нису деца, то су српска деца. То су јунаци. Нећемо вас никада заборавити. Ваш брат, Никола Тесла“. Посебно ме љути када чујем да кажу да је Тесла био Марсовац, да је био будиста. Није био ни Марсовац ни будиста. Био је Србин и православац. Стижу ми архиве из Америке које говоре да је био литургијски човек. Једва чекам да објавим сва ова писма, сву преписку.

Ми живимо у наопаком времену. Нама треба борба за духовне и традиционалне вредности. Те су вредности у срцу и Михајла Пупина и Николе Тесле. Ево шта каже Јован Цвијић: „Има нешто топло у мени, много топло. Мора бити да је то моја вера у Бога. Када дођу тешки тренуци, ја се не плашим. Знам, пред Богом тада стоје Свети Сава и моја мајка. Михајло Пупин пише Николи Пашићу о владики Николају; „Знате ли ко је то? То је свети Сава нашега времена“. Пише владика Мардарије Ускоковић Михајлу Пупину: „Професоре, црква неће бити готова“. Одговара му Пупин: „Не плачите владико. Нама је црква готова“. Ставља огроман чек у писмо и тако бива завршен манастир у Либертвилу (прим. поред Чикага, САД) посвећен Светом Сави.

Видео обраћања – Youtube:

 

Напомена:

Александра Нинковић Ташић је млада жена, историчарка науке – она која је са Теслом и Пупином „на ти“. Као изузетан познавалац њихових живота, она је водич кроз дело ових великих научника. Својом харизмом, енергијом и љубављу она нас позива да заволимо науку. Такође, она нас суочава са предрасудама због којих смо се огрешили на наше великане (опширније у тексту Снежане Марковић) https://www.iserbia.rs/ifermin/aleksandra-ninkovic-tasic-sa-teslom-i-pupinim-na-ti

Друштвене мреже:

Прочитајте још:

Представљено Удружење „Косовски завет“ у Прес центру УНС-a

Путем видео линка, окупљенима на представљању Удружења „Косовски завет“ се обратила и млада Српкиња из Чикага (САД) Катарина Ристић, која је успела да промени наставни програм у округу Чикага у коме су Срби били означени као главни кривци за сукобе у Босни.