Косовски завет

У Лесковцу откривен споменик
борцима са Паштрика

На врху постамента са именима постављен је оригинални тенк Т-55 у којем је 11. августа 1998. године погинуо капетан Антун Жељко Мартиновић, командир 3. чете оклопног батаљона 549. мтбр , у борби са шиптарским терористима код села Грамочељ према Глођану.

На иницијативу Удружења Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ у Лесковцу је подигнут споменик посвећен припадницима војске и полиције који су 1998. и 1999. године погинули у борбама са шиптарским терористима и снагама НАТО у зони одговорности 549. мтбр (територија општина Призрен, Ораховац, Сува Река, Ђаковица и Гора).

На монументалном споменику се налазе плоче са именима 235 погинулих бораца:

  • 103 борца 549. моторизоване бригаде
  • 36 бораца из Приштинског корпуса
  • 6 бораца из Нишког корпуса
  • 6 бораца 63. Падобранске бригаде
  • 6 бораца 72. Специјалне бригаде
  • 76 бораца из редова полиције
  • 2 руска добровољца

На врху постамента са именима постављен је оригинални тенк Т-55 у којем је 11. августа 1998. године погинуо капетан Антун Жељко Мартиновић, командир 3. чете оклопног батаљона 549. мтбр , у борби са шиптарским терористима код села Грамочељ према Глођану.

Нека је вечна слава и  хвала браниоцима Отаџбине!

Обраћајући се породицама погинулих хероја,  генерал у пензији Божидар Делић, ратни комадант 549. моторизоване бригаде,  рекао је да је  споменик подигнут како би се указала част свим погинулим борцима и њиховим продицама:

„… Поштоване породице наших погинулих сабораца, сви смо ми данас овде због вас. Да вам покажемо да, иако је прошло 23 године, ми ниједног дана нисмо заборавили своје саборце. Истина , дуго смо чекали. Постојале су чак и сумње да ли ћемо успети да отргнемо од заборава људе са којима смо заједно бранили нашу државу… … Нисмо желели да направимо споменик само за своју бригаду, нисмо се само ми борили на Косову и Метохији. Са нама су били припадници посебних јединица полиције, припадници специјалних јединица, припадници војних одсека,  округа и њихови одреди, али  нисмо ипак могли да направимо споменик за све који су погинули у нашој држави. Зато смо одлучили да сви они који су погинули у зони наше бригаде буду на нашем споменику. Тиме дајемо пример како заједништво мора да се оствари у нашој Србији да би она напредовала даље…“ Генерал  Делић  се и захвалио Министарству одбране и Војсци Србије, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градоначелнику Лесковца и свима коју су данас својим доласком указали поштовање погинулим борцима.

Присутнима на откривању споменика  се обратио и ратни командант 122. интервентне бригаде ПЈП Драган Живалјевић наглашавајући да је 549. мтбр одувек представљала пример као што и сада представља пример управо због неговања традиција, пажње и бриге према ветеранима и породицама погинулих.

На крају свечаности, венце и цвеће положили су генерал Делић испред Удружења, градоначелник Лесковца, као и делегације  привредног друштва “Крупник”, Војног синдиката Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Команде за обуку, Војне академије, Удружења Ветерана ПЈП, Кола српских сестара, Друштва српских домаћина,  хуманитарне организације   “Спасимо српску децу”, Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, Удружења „Вукови са Дрине“ и бројни грађани..

Друштвене мреже:

Прочитајте још: